A WordPress és a WP Engine konfliktus

A WordPress világában jelentős feszültség alakult ki Matt Mullenweg, a WordPress alapítója és az Automattic vezérigazgatója, valamint a WP Engine, egy népszerű WordPress-alapú tárhelyszolgáltató között. A konfliktus középpontjában a WordPress védjegy használata és az open source projekt irányítása áll. Mullenweg azzal vádolta a WP Engine-t, hogy megtéveszti az ügyfeleket a „WP” rövidítés használatával, és nem járul hozzá kellőképpen a nyílt forráskódú projekthez. Válaszul a WP Engine jogi lépéseket tett, és azzal vádolta Mullenweget, hogy visszaél hatalmával a WordPress ökoszisztémában. Az ügy kihatással volt a bővítmények és témák frissítésére, ami ideiglenesen problémákat okozott számos weboldal működésében. A vita rávilágított a WordPress irányításával és a védjegyhasználattal kapcsolatos szélesebb körű aggályokra a fejlesztői közösségben, és felvetette a kérdést, hogy mennyire egészséges egy ilyen jelentős nyílt forráskódú projekt esetében az, ha annak irányítása egyetlen személy kezében összpontosul.

Részletesebben az ügyről:

A modern világ technológiai csodái között ott találjuk a WordPress nevű rendszert, mely az egyik legnagyobb népszerűségnek örvend a weboldalak készítése és hosztolása (interneten való futtatása, működtetése) terén. Ám most, ebben a békétlen időkben, komoly viszály kezd kibontakozni e rendszer szívében. A dráma feszültségi vonalai a WordPress alapítója, az Automattic nevű cég vezérigazgatója, Matt Mullenweg és a WP Engine nevű társaság között húzódnak, mely utóbbi a WordPress alapú weboldalak hosztolására szakosodott.

Fontos érteni, hogy a WordPress technológia nyílt forráskódú — vagyis a forráskódja, ahogy mondani szokás, „nyilvános”, mindenki által hozzáférhető és ingyenes. Az internet világa számára ez a rendszer a mag, a középpont — az összes weboldal nagyjából 40%-át hajtja. A weboldalakat saját WordPress telepítéssel is üzemeltethetik, vagy választhatnak olyan szolgáltatókat, mint az Automattic vagy a WP Engine, amelyek gyors és egyszerű, úgynevezett plug-and-play megoldásokat kínálnak (amikor a felhasználó egyszerűen csak „bedugja és használja” a rendszert, minden bonyodalom nélkül).

Szeptember idusán Mullenweg kifakadt egy blogbejegyzésben — s nem kis botrányt kavarva a közösség körében, a WP Engine-t „ráknak” nevezte a WordPress számára. Élesen bírálta a szolgáltatót, mondván, hogy megvonja a felhasználóktól a lehetőséget, hogy lássák és követhessék a bejegyzések változásait, az úgynevezett verziótörténeteket. Úgy vélte, hogy ez a funkció alapvető eleme annak az ígéretnek, amelyet az adatok védelmére tett a közösség számára, és azt állította, hogy a WP Engine azért kapcsolja ki ezt a lehetőséget alapértelmezetten, hogy pénzt spóroljon.

Mullenweg továbbá a WP Engine befektetőjét, a Silver Lake nevű társaságot is bírálta, azt állítva, hogy nem járulnak hozzá megfelelőképpen a nyílt forráskódú projekthez, és hogy a WP Engine „WP” márkanevének használata félrevezeti az ügyfeleket, akik azt hihetik, hogy a cég része a WordPressnek.

A jogi csatározás

A vállalat, érezve a vádak súlyát, nem habozott, hanem határozott lépéssel küldött felszólító levelet Mullenwegnek és az Automatticnak, hogy vonják vissza súlyos kijelentéseiket. Kijelentették, hogy a WordPress védjegy használata a „fair use” (méltányos használat) elvén alapul (vagyis jogilag megengedett módon történik).

Ám a történet nem állt meg itt, mert a WP Engine szerint Mullenweg azt rebesgette, hogy „felperzselő, nukleáris megközelítést” alkalmaz majd ellenük, ha nem hajlandók „jelentős százalékot fizetni bevételeikből” a WordPress védjegy használatáért cserébe.
Válaszként az Automattic sem maradt tétlen, és saját felszólító levelét küldte a WP Engine-nek, azzal vádolva őket, hogy megszegték a WordPress és a WooCommerce védjegyhasználati szabályait.

A viták középpontjába került a WordPress Alapítvány is, amely megváltoztatta védjegypolitikájának oldalát, nyilvánosan bírálva a WP Engine-t, mondván, hogy a szolgáltatásuk összezavarja a felhasználókat.

„Az ‘WP’ rövidítés nem része a WordPress védjegyek körének, kérlek, ne használd oly módon, hogy az embereket összezavarja,” intette a közösséget az Alapítvány. „Például sokan azt hiszik, hogy a WP Engine a ‘WordPress Engine’, és hivatalosan kapcsolódik a WordPresshez, pedig nem. Soha egyszer sem adományoztak a WordPress Alapítványnak, annak ellenére, hogy milliárdos bevételt értek el a WordPress által,” állítja a frissített oldal kitartóan.

WP Engine kitiltása, közösségi hatások és védjegy vita

A történet újabb fordulatot vett, amikor Mullenweg kitiltotta a WP Engine-t a WordPress.org erőforrásaihoz való hozzáférésből. Bár a bővítmények és a témák (a weboldalak megjelenését meghatározó sablonok) nyílt forráskódú licenc alatt állnak, a WP Engine-hez hasonló szolgáltatóknak külön szolgáltatást kellett futtatniuk ezek eléréséhez, ami nem tartozik a nyílt forráskódú licenc alá.

Ez a lépés számos weboldalt megbénított, megakadályozva a bővítmények és témák frissítését, és néhányat közülük sebezhetővé tette a biztonsági támadásokkal szemben. A közösség nemtetszéssel reagált, amiért a kisebb weboldalakat magukra hagyták.

Az eseményre válaszul a WP Engine egy bejegyzésben kijelentette, hogy Mullenweg visszaélt a WordPress feletti irányításával, megzavarva a WP Engine ügyfeleinek WordPress.org-hoz való hozzáférését.

Matt Mullenweg példátlan és indokolatlan lépése megzavarja az egész WordPress ökoszisztéma normál működését, hatással van nemcsak a WP Engine-re és ügyfeleinkre, hanem az összes WordPress bővítményfejlesztőre és a nyílt forráskódú felhasználókra, akik olyan WP Engine-eszközökre támaszkodnak, mint az ACF (Advanced Custom Fields, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egyedi mezőket hozzanak létre a WordPress adminisztrációs felületén),” nyilatkozta a WP Engine.

twitter / WP Engine
@wpengine

Matt Mullenweg, az Automattic ügyvezetője, visszaélt a WordPress feletti irányításával, hogy megzavarja a WP Engine ügyfeleinek hozzáférését a [WordPress.org](http://WordPress.org) oldalhoz. Azt állítja, hogy ezt azért tette, mert a WP Engine pert indított a [WordPress.org](http://Wordpress.org) ellen. Ez egyszerűen nem igaz. A felszólító levelünk egy levél volt – nem per –, és az Automatticnak szólt Matt komoly és ismétlődő visszaélésszerű magatartása miatt. Ez a viselkedés meg kell szűnjön a közösség egészsége és stabilitása érdekében. Matt Mullenweg példátlan és indokolatlan lépése megzavarja az egész WordPress ökoszisztéma normál működését, hatással van nemcsak a WP Engine-re és ügyfeleinkre, hanem az összes WordPress bővítményfejlesztőre és nyílt forráskódú felhasználóra, akik a WP Engine-eszközökre, mint az ACF, támaszkodnak. Azonnali lépéseket teszünk az intézkedés hatásának enyhítésére. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a WP Engine ügyfelei, felhasználói és az egész WordPress közösség támogatása iránt.

Legutóbb szerkesztve: 2024. szeptember 26.

Szeptember 27-én a WordPress.org ideiglenesen feloldotta a WP Engine kitiltását, megnyitva az utat az erőforrások elérésére október 1-ig. A Hidden Connections blogban Mullenweg megírta, hogy a konfliktus középpontjában kizárólag a védjegyhasználati kérdések állnak. Hozzátette, hogy az Automattic – a WordPress kereskedelmi vonatkozásaival foglalkozó vállalat – már régóta próbál védjegy-licencmegállapodást létrehozni, de úgy tűnik, hogy a WP Engine vonakodik válaszolni.

A WordPress közösség és számos más projekt attól tart, hogy hasonló helyzetbe kerülhetnek, ezért egyértelmű iránymutatást várnak az Automattictól, amely birtokában vannak a WordPress védjegyek kizárólagos jogainak. Világos iránymutatásra van szükségük arra vonatkozóan is, hogy miként használhatják a „WordPress” nevet.

A védjegy tulajdonosa, a WordPress Foundation nemrég kérelmet nyújtott be annak érdekében, hogy bejegyezze a „Managed WordPress” és a „Hosted WordPress” védjegyeket. Fejlesztők és szolgáltatók kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy ezek a védjegyek felhasználhatóvá válhatnak ellenük.

Tovább fokozza a feszültséget, hogy a fejlesztők aggodalmukat fejezték ki a WordPress-hez kapcsolódó kereskedelmi, nyílt forráskódú termékek kapcsán, különösen, ha a hozzáférésük gyorsan megszűnhet. A másik vonalról, John O’Nolan, a Ghost – egy másik nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer – alapítója is kritikát fogalmazott meg, mivel úgy érzi, hogy a WordPress túl nagy hatalmat összpontosít egyetlen ember kezében.

A webnek több független szervezetre és nagyobb sokszínűségre van szüksége. A web 40%-át és a CMS-piac 80%-át nem irányíthatja egyetlen személy sem,” írta egy X-bejegyzésében.

Október 9-én David Heinemeier Hansson, a Ruby on Rails fejlesztési keretrendszer megalkotója, hangot adott véleményének, miszerint az Automattic megsérti a nyílt forráskódú szoftverek elveit azáltal, hogy azt követeli, a WP Engine fizessen bevételeinek 8%-át.

„Az Automattic teljesen tévúton jár, és a nyílt forráskódú világra gyakorolt lehetséges károk messze túlmutatnak a WordPressen. Ne hagyd, hogy a dráma vagy karakterei elvonják a figyelmedet erről a fenyegetésről,” írta egy blogposztjában.

Szeptember 30-án, egy nappal azelőtt, hogy a WordPress.org határideje lejárt volna a WP Engine kitiltására vonatkozóan, a hoszting cég frissítette weboldala alját, hogy egyértelműsítse: nincs közvetlen kapcsolatban a WordPress Alapítvánnyal, és nem birtokolja a WordPress kereskedelmi nevet.

„A WP Engine büszke tagja és támogatója a WordPress® felhasználói közösségnek. A WordPress® védjegy a WordPress Foundation szellemi tulajdona, és a Woo® és WooCommerce® védjegyek a WooCommerce, Inc. szellemi tulajdonát képezik. A WordPress®, Woo® és WooCommerce® nevek használata ezen a weboldalon azonosítási célokra szolgál, és nem jelenti a WordPress Foundation vagy a WooCommerce, Inc. támogatását. A WP Engine nincs támogatva vagy tulajdonában, és nem áll kapcsolatban a WordPress Foundation-nel vagy a WooCommerce, Inc.-vel,” olvasható a weboldal frissített leírásában.

A cég emellett megváltoztatta csomagneveit, az „Essential WordPress,” „Core WordPress” és „Enterprise WordPress” neveket „Essential,” „Core,” és „Enterprise” nevekre cserélve.

A WP Engine kijelentette, hogy ezeket a változtatásokat az Automattic vádjainak érvénytelenítése érdekében hajtották végre.
„Mi, a WordPress közösség többi részéhez hasonlóan, a WordPress nevet üzletünk leírására használjuk. Az Automattic azon javaslata, hogy a WPE-nek engedélyre van szüksége ehhez, egyszerűen téves, és a védjegyjog félreértését tükrözi. Az Automattic szeptember 23-i levelében felsorolt néhány példát megszüntettük az állítólagos aggodalmaik érvénytelenítése érdekében,” mondta a cég szóvivője a TechCrunch-nak.
Október 1-jén a cég közzétett egy bejegyzést az X-en, miszerint sikeresen bevezették saját megoldásukat a bővítmények és témák frissítésére.

twitter / WP Engine
@wpengine

Örömmel jelentjük, hogy megoldásunk teljes körűen bevezetésre került, és a szokásos munkafolyamatok világszerte helyreálltak ügyfeleink számára. Köszönjük minden ügyfelünk türelmét és támogatását az elmúlt héten. Mi is, akárcsak ti, szeretjük a WordPress-t, és elkötelezettek vagyunk a közösség stabilitása és hosszú távú fennmaradása mellett.

2024. október 1.

WP Engine per és az Automattic exodus

Október 3-án a WP Engine pert indított az Automattic és Mullenweg ellen hatalommal való visszaélés miatt Kaliforniában. A hosztingcég azt is állította, hogy az Automattic és Mullenweg nem tartották be az ígéreteiket, hogy a WordPress nyílt forráskódú projekteket korlátozások nélkül futtatják, és hogy a fejlesztőknek szabadságot biztosítanak a szoftverek fejlesztésére, futtatására, módosítására és terjesztésére.
„Matt Mullenweg elmúlt tíz napban tanúsított viselkedése jelentős érdekellentéteket és irányítási problémákat tárt fel, amelyek, ha ellenőrizetlenül maradnak, aláássák a bizalmat. A WP Engine-nek nincs más választása, mint érvényesítenie ezeket a követeléseket, hogy megvédje saját embereit, partnerügynökségeit, ügyfeleit és a tágabb WordPress közösséget,” mondta a cég a TechCrunch-nak adott nyilatkozatában.

A perirat említést tesz Mullenweg állítólagos üzeneteiről is, amelyek szerint felvehették volna a WP Engine vezérigazgatóját, Heather Brunnert. Egy Hacker News-hozzászólásban Mullenweg azt mondta, hogy Brunner a WordPress.org ügyvezető igazgatója akart lenni.
Válaszként az Automattic alaptalannak nevezte az ügyet.

„Tegnap este fennmaradtam, és olvastam a WP Engine keresetét, próbáltam bármi értéket találni benne. Az egész ügy alaptalan, és már várjuk, hogy a szövetségi bíróság foglalkozzon a perrel,” mondta a cég jogi képviselője, Neal Katyal egy blogbejegyzésben.
Ugyanezen a napon 159 Automattic alkalmazott, akik nem értettek egyet Mullenweg irányításával a cégnél és a WordPressnél, végkielégítéssel távozott a cégtől. A távozók közül majdnem 80% dolgozott az Automattic Ecosystem / WordPress részlegénél.
Október 8-án a WordPress bejelentette, hogy Mary Hubbard, aki korábban a TikTok US kormányzati és ügyfélélmény vezetője volt, kezdi meg munkáját ügyvezető igazgatóként. Ezt a posztot korábban Josepha Haden Chomphosy töltötte be, aki szintén a 159 távozó egyike volt az Automatticnál. Egy nappal ezt megelőzően az egyik mérnök a WP Engine-től bejelentette, hogy csatlakozik az Automattichoz.
///
Forrás: https://techcrunch.com/2024/10/08/wordpress-vs-wp-engine-drama-explained/

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét