A Google 2024. augusztusi alapfrissítése befejeződött

A Google szóvivője kiadta a tájékoztatást, hogy a 2024. augusztusi alapfrissítés (Google core update) befejeződött. A folyamat 2024. augusztus 15-én kezdődött, és 19 nappal később, 2024. szeptember 3-án ért véget. Ez a frissítés jelentős változásokat hozott a rangsorolásban és a Google keresési eredmények általános megjelenésében.

Ami fontos lehet,hogy ez most nem egy szokványos alapfrissítés volt. A 2024. augusztusi alapfrissítés figyelembe vette azokat a visszajelzéseket, amelyeket a Google a 2023. szeptemberi hasznos tartalom frissítés óta kapott, ami úgy tűnt, hogy negatív hatással volt sok kis és független kiadóra.

Mit tapasztaltunk?

Valójában most először láttunk némi elmozdulást néhány (de nem minden) olyan webhelynél, amelyet az előző frissítés érintett. Egy nemrég készített felmérésem azt mutatta, hogy a válaszadók többségét negatívan érintette az utolsó alapfrissítés:

  • 44% mondta, hogy „A rangsorolásom/forgalmam csökkent” (összesen 1583 szavazat)
  • 27% mondta, hogy „A rangsorolásom/forgalmam nőtt” (összesen 993 szavazat)
  • 29% mondta, hogy „Nincs változás” (összesen 1038 szavazat)

Összességében úgy tűnik, hogy bár láttunk némi javulást a 2023. szeptemberi hasznos tartalom frissítés óta, ez csak néhány webhelyre és korlátozott mértékben volt igaz. A legtöbb webhely nem tapasztalt jelentős vagy érzékelhető javulást, amennyire meg tudjuk ítélni. Sőt, még több webhely tapasztalt további visszaesést, vagy egyszerűen ugyanolyan maradt.

Rangsorolási hiba

Az augusztusi alapfrissítés első négy vagy öt napjában egy nagyobb keresési rangsorolási hibát is tapasztaltunk, amit 4 nappal később javítottak ki. Ezért figyelmen kívül kell hagynod minden olyan változást, amit az első négy nap körül tapasztaltál. Érdemes összehasonlítanod a rangsorolást és a forgalmat, amit ezen a héten látsz a Google-tól, az augusztusi alapfrissítés előtti hetekkel.

Mit mondott a Google az augusztusi alapfrissítésről?

John Mueller, a Google keresési szakértője ezt írta, amikor a frissítést eredetileg kiadták:

„Ma elindítottuk a 2024. augusztusi alapfrissítésünket a Google Keresésben. Ez a frissítés folytatja a munkánkat a keresési eredményeink minőségének javításában, több olyan tartalom megjelenítésével, amit az emberek valóban hasznosnak találnak, és kevesebb olyan tartalommal, ami úgy tűnik, csak azért készült, hogy jól teljesítsen a Keresésben.”

A Google szerint ez a frissítés célja, hogy előmozdítsa a kis és független kiadók hasznos tartalmait, miután a Google meghallgatta a visszajelzéseket, amiket a 2024. márciusi alapfrissítés kiadása óta kapott. Mueller hozzátette:

„Ez a legújabb frissítés figyelembe veszi azokat a visszajelzéseket, amiket néhány alkotótól és másoktól kaptunk az elmúlt hónapokban. Mint mindig, célunk, hogy az embereket kiváló minőségű webhelyek széles skálájával kapcsoljuk össze, beleértve a ‘kis’ vagy ‘független’ webhelyeket, amelyek hasznos, eredeti tartalmat hoznak létre a releváns keresésekhez. Ez egy olyan terület, amivel a jövőbeli frissítésekben is foglalkozni fogunk.”

Ez a 2024. augusztusi alapfrissítés „célja, hogy jobban észlelje azokat a fejlesztéseket, amiket a webhelyek esetleg végrehajtottak, hogy továbbra is a web legjavát tudjuk felszínre hozni,” tette hozzá Mueller.

Frissített útmutató

A Google több frissítést is közzétett az alapfrissítésekről szóló súgóoldalán, beleértve a részletesebb útmutatást azok számára, akik változásokat tapasztalhatnak egy frissítés után.

Korábbi alapfrissítések

Az előző alapfrissítés – a 2024. márciusi alapfrissítés – volt a legnagyobb alapfrissítés a Google szerint. Március 5-én kezdődött és 45 nappal később, április 19-én fejeződött be.

Íme egy idővonal és a közelmúltbeli alapfrissítések áttekintése:

  • A 2024. márciusi alapfrissítés március 5-én kezdődött és április 19-én ért véget.
  • A 2023. novemberi alapfrissítés november 2-án kezdődött és november 28-án ért véget.
  • A 2023. októberi alapfrissítés október 5-én kezdődött és október 19-én ért véget.
  • A 2023. augusztusi alapfrissítés augusztus 22-én kezdődött és szeptember 7-én ért véget.
  • A 2023. márciusi alapfrissítés március 15-én kezdődött és március 28-án ért véget.
  • A 2022. szeptemberi széles körű alapfrissítés kevésbé volt jelentős, mint a korábbi alapfrissítések, és szeptember 26-án fejeződött be.
  • A 2022. májusi széles körű alapfrissítés jelentős és gyors frissítés volt.
  • A 2021. novemberi alapfrissítés
  • A 2021. júliusi alapfrissítés
  • A 2021. júniusi alapfrissítés, amely lassú volt, de jelentős

Mit tegyél, ha érintett vagy?

A Google korábban tanácsokat adott arra vonatkozóan, hogy mit érdemes megfontolni, ha egy alapfrissítés negatívan érint téged. A Google most nem adott sok új tanácsot.

  • Nincsenek konkrét lépések, amiket meg kell tenned a helyreállításhoz. A negatív rangsorolási hatás nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármi baj lenne az oldalaiddal.
  • A Google összeállított egy kérdéslistát, amit érdemes átgondolnod, ha az oldaladat érintette egy alapfrissítés.
  • A Google azt mondta, hogy láthatsz némi javulást az alapfrissítések között, de a legnagyobb változás egy újabb alapfrissítés után következne be.
  • Röviden: írj hasznos tartalmat az embereknek, ne pedig azért, hogy a keresőmotorokban rangsorolj.

„Nincs semmi új vagy különleges, amit az alkotóknak tenniük kellene ehhez a frissítéshez, amíg kielégítő, embereknek szánt tartalmat készítenek. Azoknak, akik esetleg nem rangsorolnak olyan jól, erősen javasoljuk, hogy olvassák el a hasznos, megbízható, emberközpontú tartalom létrehozásáról szóló segédoldalunkat,” mondta korábban a Google.

Miért fontos ez?

Mostanra valószínűleg láthatod ennek a frissítésnek a trendjét, és azt, hogy hogyan érinthette a webhelyedet. Ha javulást tapasztaltál, az nagyszerű – ha nem, akkor talán még több munkát kell végezned, hogy a Google elég hasznosnak ítélje az oldaladat ahhoz, hogy jobban rangsoroljon a Google keresési eredményekben.

A Google néhány havonta ad ki alapfrissítéseket, így mindig folytatnod kell a webhelyed és a rajta lévő tartalom fejlesztését. A jövőbeli frissítések előnyösek lehetnek a webhelyed rangsorolása és a Google-forgalom szempontjából – így mindig dolgozz a fejlesztéseken – nem csak a Google Keresés, hanem a webhelyed felhasználói számára is.

A Google elmondta nekünk, hogy ehhez a frissítéshez nem lesz visszajelzési űrlap.

Forrás: https://searchengineland.com

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét